Tjuvstart på Mårten Gås

                         

Då har den årliga släkthögtiden ägt rum, i och för sig några veckor för tidigt, men det är svårt att knixa ihop familjeträffar utifrån allas upptagna almanackor. Denna högtid missar vi dock aldrig i vår släkt. Det handlar som ni säkert redan har gissat om Mårten Gås. Denna festmåltid serveras hemma hos min farmor som inleder middagen traditionsenligt med svartsoppa och fortsätter sedan med ugnsstekt kyckling med alla möjliga tillbehör för att avslutningsvis bjuda på en väldigt smarrig marängsviss med chokladsås och blåbär. Mmmm. Alla ser fram emot detta varje år och jag själv har ätit denna middag sedan jag var ett år.

Ett par gånger har jag frågat min farmor om recept, men det finns inte på papper utan det förnyas på olika sätt varje år. Grundreceptet är ju ändå the same as last year. Och, så fortsätter det år för år. Alla vill hjälpa till med tillagningen för att lära sig hemligheten bakom denna ljuvliga och kryddstarka soppa. Men, tji får vi. Nedan följer ändå ett klassiskt recept från coop.se som man själv kan moderera lite.




Svartsoppa

 

 

10-12 portioner

 

Tillagningstid: ca 2 timmar

 

Ingredienser

Gåskrås:

 

hjärta, muskelmage, hals och vingar

 

4-5 äpplen

 

200 g katrinplommon

 

5 dl gåsblod eller svinblod

 

1 dl vetemjöl

 

2½ liter buljong och fruktspad

 

2-3 tsk salt

 

1-1½ dl socker

 

½ dl vinäger

 

½ tsk vitpeppar

 

½ tsk ingefära

 

½ tsk kryddnejlika

 

2 msk konjak

 

1-2 dl sherry eller madeira

 

 

 

 

    

Tillagning

Till svartsoppa behövs blod, buljong och fruktspad. Svinblod säljs djupfryst. Beställ det i god tid. Tina det i kylskåp 8-10 timmar. Koka först buljong av gåskrås eller fläskkött. Skölj kråset och lägg det i kallt saltat vatten (1 tsk salt per liter vatten). Koka upp, skumma väl och tillsätt några vit- och kryddpepparkorn samt hela kryddnejlikor. Koka under lock, kråset ca 1 1/2 timme, fläskköttet ca 30 min. Skär krås eller fläskkött i små bitar. Koka skalade äppelklyftor nätt och jämnt mjuka i sockerlag (2 dl socker per liter vatten). Katrinplommon behöver bara kokas upp i vatten. Sila blodet och vispa ihop det med mjölet. Koka upp buljongen. Häll mjölblandningen i buljongen under kraftig vispning. Sjud soppan några minuter och vispa hela tiden, så att den inte skär sig. Lyft av grytan och tillsätt salt, socker, vinäger, kryddor, konjak och vin. Smaka av väl. Soppan blir fylligare i smaken om den tillagas en dag i förväg. Rör eller vispa kraftigt i soppan när den värms upp, så att den inte skär sig. Servera frukten, gåskråset eller fläskköttet upplagt på fat, eller lägg det direkt i sopptallrikarna.

 

 

Lycka till!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0